Het belang van certificeren gaat verder dan alleen het behalen van ‘een papiertje’. Wanneer je medewerkers opleidt, investeer je in kennis en motivatie en werk je bovendien aan het eigen concurrentievoordeel. Hoe werkt dat precies?
Certificering biedt waarde
Certificering brengt geloofwaardigheid met zich mee. Gecertificeerde medewerkers tonen aan dat ze de theorie begrepen hebben en in staat zijn deze te duiden. Wie dit onder de knie heeft, kan overtuigender keuzes maken op basis van zijn of haar kennis.
Daarbij geldt dat een bredere kennis ervoor zorgt dat keuzes niet in een te smal spectrum worden gemaakt en daardoor ten goede komt aan kwaliteit. Dit leidt tot concurrentievoordeel.
In het digitaliseringstijdperk, waarin dagelijks geïnnoveerd wordt, is ervaring alleen vaak niet meer genoeg. Wat zeggen voltooide projecten over de actuele kennis van een medewerker?
Loop niet achter de feiten aan
Wie niet uitkijkt, wordt ingehaald door de tijd. De kennis van nu kan morgen alweer achterhaald zijn.
Dat risico wordt vaak onderschat: “wij gebruiken een server-versie van 2012, dus waarom zouden we de 2016-certificering behalen? De huidige kennis volstaat toch?”.
Dat laatste mag dan wel zo zijn, maar met de aanvullende verdieping die met de investering in de 2016-certificering bijvoorbeeld meekomt, haal je enerzijds kennis in huis waarmee je goed vooruit kunt in de 2012-omgeving. Anderzijds verschaft deze kennis je inzicht over de 2016-omgeving: zou dit niet een betere omgeving zijn waarmee je de concurrent nu nét dat stapje voor bent?
Zo werd in 2012 nog nergens gesproken over de cloud, maar deze kennis kan medewerkers wel helpen vanuit een breder perspectief naar zaken te kijken. Het helpt hen verbanden te leggen die anders wellicht nooit aan het licht waren gekomen. De ICT-branche is wat dat betreft ook een bijzondere: het is een leven lang leren.